In bepaalde administraties komen we de margeregeling voor de BTW tegen. Het gaat dan om autohandel of gebruikte goederen waarop wegens inkoop van particulieren geen BTW als voorbelasting kan worden afgetrokken. Bij verkoop van deze goederen wordt alleen over de marge BTW afgedragen, maar die BTW mag niet op de factuur worden vermeld en kan ook niet als voorbelasting worden afgetrokken bij de koper. Er wordt alleen op de factuur vermeld dat de transactie onder de margeregeling valt. Voor de aangifte BTW is een keuzemogelijkheid:
Over het algemeen is het gunstiger om de tijdvakregeling (2) toe te passen omdat een negatieve marge in een tijdvak kan worden gecompenseerd met een volgend tijdvak en zelfs mag er over de jaargrens heen worden gecompenseerd, wat niet mogelijk is bij de individuele regeling. Maar let op: Een negatieve marge in een kwartaal leidt nooit tot een teruggave BTW. Als de klant kiest voor individuele regeling (1) moet hij van alle margegoederen een gedetailleerde administratie bijhouden en voor Yuki op elke verkoopfactuur vermelden wat de inkoopprijs van dat goed is geweest, zodat Yuki de juiste BTW over de marge kan verwerken. Deze gespecificeerde administratie is bij de tijdvakregeling (2) niet nodig. Bij het boeken van zowel inkopen als verkopen moeten transacties die onder de margeregeling vallen op aparte grootboekrekeningen worden geboekt, want op die manier is de marge eenvoudig vanuit het grootboek terug te rekenen. Dus zowel voor inkopen als verkopen worden aparte rekeningen aangelegd voor marge-transacties. Aan het einde van een aangifteperiode wordt de winstmarge berekend en als die positief is wordt daarover de BTW geboekt (marge x 21/121) als af te dragen BTW op een tegenrekening in de omzetgroep, maar niet dezelfde als waarop de omzet wordt geboekt. Deze boeking mag namelijk niet de berekening van een volgende periode beïnvloeden. Bij een reisbureau wordt een vergelijkbare regeling gebruikt, de reisbureauregeling. De werking komt voor een groot deel overeen met de margeregeling.
Er moet bij het boeken wel duidelijkheid zijn of het om inkopen gaat die rechtstreeks ten behoeve van reizigers zijn, dan wel om andere kosten zoals accountantskosten, telefoon e.d.
Aan het einde van een aangifteperiode wordt de winstmarge berekend en als die positief is wordt daarover de BTW geboekt (marge x 21/121) als af te dragen BTW op een tegenrekening in de omzetgroep, maar niet dezelfde als waarop de reisomzet wordt geboekt. Deze boeking mag namelijk niet de berekening van een volgende periode beïnvloeden. Als de BTW over de omzet is geboekt kan de aangifte vanuit Yuki naar de Belastingdienst worden verstuurd. |