Kwaliteitsmonitor: Verkoop (betaversie, nog niet beschikbaar)

Controle van Verkoop

De controle van de module Verkoop bestaat uit de volgende zaken:
  • Zijn er dubbele verkoopfacturen aanwezig?
  • Zijn er openstaande verkoopfacturen (betalingen 'zijn' onderweg)?
  • Ontbreken er verkoopfacturen (betalingen zijn aanwezig)?

Dubbele verkoopfacturen

Om te voorkomen dat een verkoopfactuur dubbel wordt geboekt in de administratie wordt gecontroleerd of er 'verdachte' facturen aanwezig zijn.  Een verkoopfactuur wordt aangemerkt als 'verdacht' wanneer deze factuur op drie van de volgende vier punten hetzelfde is als een al verwerkte factuur: klant, datum, factuurnummer en bedrag.

De knop 'Toon bekende duplicaten' opent een lijst met historisch 'verdachte' verkoopfacturen. Vanuit deze lijst is het mogelijk om de verkoopfactuur te openen en verwerken.

PLAATJE

ACTIE!
In de bovenstaande lijst open je de 'verdachte' factuur om deze en de verwerkte factuur naast elkaar op het scherm te tonen. Wanneer de 'verdachte' factuur geen duplicaat blijkt van de al geboekte factuur klik je op de knop 'Geen duplicaat'. Is de 'verdachte' factuur wel een duplicaat klik dan op de knop 'Verwijderen' of bundel de factuur als een vervolgblad aan de andere factuur door te klikken op de knop 'Samenvoegen'.

Openstaande verkoopfacturen (betalingen 'zijn' onderweg)

In de administratie wordt gecontroleerd welke verkoopfacturen die zijn geboekt met betaalwijze pinpas, creditcard of incasso al langer dan 30 dagen open staan, dat wil zeggen nog niet zijn gematcht met een betaling (banktransactie).

PLAATJE

ACTIE!
Om het aantal openstaande verkoopfacturen te verminderen kijk je eerst even na of de betaalwijze van de facturen correct is ingevoerd. Daarnaast controleer je of de facturen alsnog gematcht kunnen worden, hierbij is het belangrijk dat alle bankrekeningen, inclusief de creditcard, in de administratie bijgewerkt zijn.
Het is ook mogelijk dat een verkoopfactuur verkeerd is gematcht met een betaling. Is dit het geval dan maak je vanuit de geopende factuur de matching van de betaling ongedaan en bekijk je of de nu openstaande factuur alsnog met een andere betaling gematcht kan worden.

Ontbrekende verkoopfacturen (betalingen zijn aanwezig)

In de openstaande debiteurenlijst zijn er, na controle, een aantal betalingen aanwezig waarvan de bijbehorende inkoopfactuur nog niet in de administratie is verwerkt.

PLAATJE

ACTIE!
Doorloop de bovenstaande lijst met betalingen en zorg ervoor dat alle ontbrekende verkoopfacturen in de administratie worden aangeleverd en verwerkt. Desgewenst kunnen betalingen ook direct in de omzet worden geboekt wanneer er geen verkoopfactuur zal worden aangeleverd.