Kwaliteitsmonitor: Btw (betaversie, nog niet beschikbaar)

Controle van btw-aangiften

De controle van de btw-aangiften bestaat uit de volgende zaken:
  • Niet toegewezen btw-transacties
  • Zijn alle btw-aangiften afgesloten?
  • Zijn er openstaande afgesloten btw-aangiften?


Niet toegewezen btw-transactiesAfgesloten btw-aangiften

In de administratie wordt gecontroleerd of alle btw-aangiften zijn afgesloten. Bij het afsluiten van een btw-aangifte wordt er namelijk een XML en PDF bestand aangemaakt zodat de btw-aangifte kan worden verstuurd naar de Belastingdienst. Een niet afgesloten btw-aangifte is dus nog niet ingediend bij de Belastingdienst.

PLAATJE

ACTIE!
Doorloop de bovenstaande lijst en open de btw-aangifte, verwerk eventueel correcties en zet de btw-aangifte alsnog op status 'Afgesloten'.


Openstaande afgesloten btw-aangiften

Het is belangrijk om alle afgesloten btw-aangiften in de administratie op tijd af te handelen. Deze controle genereert een lijst met alle afgesloten btw-aangiften die nog niet zijn gematcht met een betaling of een ontvangst.

PLAATJE

ACTIE!
Doorloop de bovenstaande lijst en controleer of een btw-aangifte alsnog gematcht kan worden met een betaling of een ontvangst. Hierbij is het belangrijk dat alle bankrekeningen, inclusief de creditcard, in de administratie bijgewerkt zijn.
Het is ook mogelijk dat een btw-aangifte verkeerd is gematcht met een betaling of een ontvangst. Is dit het geval dan maak je vanuit de geopende btw-aangifte de matching van de betaling of ontvangst ongedaan en bekijk je of de nu openstaande btw-aangifte alsnog met een andere betaling of ontvangst gematcht kan worden.