Inconsistentie die geen inconsistentie is

Onderstaand lijkt er sprake te zijn van een inconsistentie, maar het verschil, 75.77 euro, is bij de bovenste blauwe regel en de blauwe regel onder de rode regel hetzelfde.
Daarnaast zie je twee keer het afschriftnummer 31201 met dezelfde datum 08-11-2011.
Opvallend bij deze inconsistentie is ook dat het controle saldo 0,00 euro is.

Deze inconsistentie wordt eigenlijk altijd veroorzaakt doordat in twee afschriften mutaties van een datum zitten. Dit kan gebeuren doordat de gebruiker in de loop van 8-11-2011 transacties heeft opgehaald en dat er daarna nog een transactie op die dag is geweest.

Het bovenste 31201 afschrift levert 3 transacties op 8-11-2011 aan en in het onderste 31201 afschrift staan er vier van die datum. Van het laatste afschrift worden er drie als dubbel aangemerkt en een wordt er geïmporteerd. Het programma raakt hierdoor enigszins van streek en geeft een inconsistentie.

Oplossing

• Markeer de afschriftregels die van het bovenste 31201 afschrift geïmporteerd zijn als duplicaat.
  • Open het onderste 31201 afschrift.
  • Klik onder 'Er zijn een of meer afschriftregels niet geïmporteerd omdat deze reeds eerder geïmporteerd waren' op 'klik hier voor meer informatie'.
  • Klik achtereenvolgens bij ieder regel op de datum en klik op 'Importeren'.
  • Klik op het rode driehoekje met het uitroepteken om de inconsistentie opnieuw te laten berekenen.