Memoriaal

Het memoriaal dient ervoor om er alle, meestal incidenteel voorkomende, posten in te boeken die niet voortvloeien uit de verwerking van documenten (bijv. facturen, bankafschriften etc.) in Yuki.

Open de module 'Boekhouding' bovenin je scherm en klik links in je scherm op 'Memoriaal'. Het volgende scherm wordt geopend:

In dit overzicht zie je alle memorialen die in de administratie(s) handmatig zijn aangemaakt of geimporteerd zijn via een financieel importbestand.

Er zijn in Yuki vier verschillende typen memoriaalboekingen mogelijk:

• Memoriaal (bijv. loonjournaalpost of afschrijving)
  • Beginbalans
  • Eindejaarscorrectie
  • Fiscale correctie.
Om in deze lijst alleen de financiële boekingen (memorialen), de beginbalansen, de eindejaarscorrecties of de fiscale correcties te bekijken selecteer je rechtsboven in je scherm de juiste optie.
Daarnaast kun je aangeven van welke periode en/of welke administratie de memoriaalboekingen getoond moeten worden.

De memorialen kunnen in het overzicht worden gesorteerd op datum, type, administratie, onderwerp, aantal transacties en status door te klikken op de desbetreffende kolomkop. De sortering wordt met een pijltje naar boven of beneden aangeduid.

De status van het type 'Memoriaalboeking', 'Eindejaarscorrectie' of 'Fiscale correctie' kan verschillend zijn:
  • Groen vierkantje: Invoer is OK
  • Blauw vierkantje: Invoer is niet volledig
  • Geel vierkantje: Geen invoer.

De status van het type 'Financieel importbestand' kan zijn:
  • Succesvolle import
  • Er zijn fouten opgetreden bij het importeren.

Memoriaalboeking handmatig aanmaken

In Yuki is het mogelijk om handmatig een memoriaalboeking aan te maken zonder dat er een document is aangeleverd voor deze boeking.

Klik bovenin het scherm op het type memoriaalboeking dat je wilt aanmaken.

LET OP!
Het is in Yuki ook mogelijk om een memoriaalboeking te importeren in je administratie door te klikken op de knop 'Importeren'.

In het volgende scherm wordt je gevraagd op welke manier het document moet worden aangemaakt dat de basis vormt van je memoriaalboeking.

Yuki wil zoveel mogelijk documenten vastleggen zodat je later kunt achterhalen waarom een bepaalde boeking is gemaakt. Dat geldt zeker ook voor een memoriaalboeking. Je hebt hier drie mogelijkheden:
  • Een bestand uploaden (bijvoorbeeld een PDF-bestand of Excel-sheet)

Na het kiezen van een lokaal bestand klik je op de knop 'Doorgaan' en wordt het document rechts in je scherm getoond.

• Een aantal bestanden uploaden die bij elkaar horen bijv. twee gescande bladzijden in JPG-formaat.

Je klikt op de knop 'Selecteer bestanden' om deze op je computer te selecteren en vervolgens klik je op de knop 'Uploaden starten'. De documenten worden rechts in je scherm per pagina getoond.

• Je hebt geen document maar wilt het commentaar met de hand invoeren in een soort Word-document.

Nadat je het document hebt geüpload, samengevoegd of handmatig commentaar hebt ingevoerd in een soort Word-document kan de memoriaalboeking worden geboekt.