Aanmaken extra prijslijst(en)

In de volgende situaties is het raadzaam om extra prijslijsten in Yuki aan te leggen:
  • Als je zowel aan particulieren als aan bedrijven levert en dus soms prijzen inclusief btw gebruikt en soms prijzen exclusief btw.
  • Als je aan volstrekt verschillende doelgroepen levert (bijvoorbeeld aan handelaren en aan eindgebruikers) en daarvoor afwijkende prijzen hanteert.
  • Als je klanten in het buitenland hebt die een speciaal btw-tarief verwachten
  • Als je wilt werken met prijslijsten in vreemde valuta.

LET OP!
Om te kunnen werken met prijslijsten in vreemde valuta moet de Vreemde valuta module in het domein (via de Yuki Store) geactiveerd zijn.

Open de module 'Verkoop', klik links in je scherm op 'Prijslijsten' en vervolgens op de knop 'Prijslijst'.

Het volgende scherm wordt geopend:

Omschrijving: voer een duidelijke omschrijving voor de prijslijst in bijvoorbeeld 'Particulieren' of 'Prijslijst Duitsland'.
Administratie (bij meerderde administraties): geef aan voor welke administratie de prijslijst is bedoeld.
Inclusief btw: geef aan of de verkoopprijzen op deze prijslijst in- of exclusief btw zijn.
Valuta (alleen zichtbaar indien module 'Vreemde valuta' is geactiveerd): selecteer de juiste valuta voor de prijslijst.

Klik op de knop 'Bewaren'.

Het volgende scherm wordt geopend:

1. Wijzig deze extra prijslijst (voor een uitgebreide beschrijving zie Werken met standaard prijslijst)
  2. Verwijder deze extra prijslijst
  3. Maak een nieuw verkoopartikel aan dat wordt gekoppeld aan deze extra prijslijst
  4. Importeer artikelen in deze extra prijslijst
  5. Toon alle artikelen (actief) die aan deze extra prijslijst gekoppeld zijn óf toon alle verkoopartikelen
  6. Toon alle relaties (klanten) die gekoppeld zijn aan deze extra prijslijst (voor een uitgebreide beschrijving zie Werken met standaard prijslijst)
  7. Selecteer de prijslijst óf alle prijslijsten die je wilt bekijken en/of wijzigen
  8. Selecteer de administratie óf alle administraties in het domein waarvan je de prijslijst(en) wilt bekijken en/of wijzigen
  9. Download (exporteer) de artikelen in de extra prijslijst als een CSV bestand (Excel)
  10. Vanaf deze datum gelden de wijzigingen in deze extra prijslijst. Deze datum kan natuurlijk worden aangepast voor nieuwe prijzen in de toekomst (voor een uitgebreide beschrijving zie Werken met standaard prijslijst).

Klik op de knop 'Werk prijzen van onverwerkte facturen bij' om de gewijzigde prijzen van artikelen direct in onverwerkte facturen door te voeren.

Artikelen aan extra prijslijst toevoegen

Je kunt op twee manieren artikelen aan de nieuwe extra prijslijst toevoegen:
  • Door een nieuw artikel aan te maken
  • Door een bestaand artikel in de prijslijst te activeren (koppelen).

Aanmaken nieuw artikel

Klik in de geopende extra prijslijst op de knop 'Nieuw artikel'. Voer vervolgens de gegevens van het artikel in (voor een uitgebreide beschrijving zie Aanmaken verkoopartikelen).

Bestaand artikel aan prijslijst koppelen

Klik in de geopende extra prijslijst op de knop 'Wijzigen'. Toon in de lijst alle verkoopartikelen.

Het volgende scherm wordt geopend:

Geef vervolgens per artikel aan of het in deze extra prijslijst actief gemaakt moet worden. Daarna moet je aangeven welke verkoopprijs gehanteerd moet worden en welke éénheid en/of btw-code van toepassing is.