Documentatie‎ > ‎

Wat is een fiscale eenheid

De fiscale eenheid

Bij een fiscale eenheid worden meerdere ondernemers samen gezien als 1 ondernemer voor de btw. Een fiscale eenheid bestaat vaak uit een moedermaatschappij en 1 of meer dochtermaatschappijen.

Gevolgen voor de btw

Als je een fiscale eenheid vormt, heeft dit gevolgen voor de btw. De fiscale eenheid doet bijvoorbeeld 1 btw-aangifte voor alle ondernemingen samen. Ook betaalt een fiscale eenheid geen btw over leveringen van goederen en diensten tussen de ondernemingen.

Voorwaarden fiscale eenheid

Voor het vormen van een fiscale eenheid, gelden een aantal voorwaarden. De ondernemingen moeten:
  • Een eenheid vormen op financieel, organisatorisch en economisch gebied;
  • Elk ondernemer zijn voor de btw gevestigd zijn in Nederland;
  • Je kunt een fiscale eenheid vormen met iedere rechtsvorm. Wel moet minstens 1 bv, cv, stichting of vereniging deel uitmaken van de fiscale eenheid;
  • Een fiscale eenheid met alleen natuurlijke personen (eenmanszaak, maatschap, vof of man/vrouw-firma) is niet mogelijk.

Hoe wordt de eenheid vastgesteld?

Je kunt bijvoorbeeld de Belastingdienst vragen de fiscale eenheid van jouw ondernemingen vast te stellen. Dit kan ook gebeuren op initiatief van het belastingkantoor waar je onder valt. Je krijgt schriftelijk bericht of jouw ondernemingen een fiscale eenheid vormen.

Om er zeker van te zijn dat de Belastingdienst jouw ondernemingen ziet als een fiscale eenheid, raden wij je aan dit vooraf vast te laten stellen. Je kunt hiervoor contact opnemen met je belastingkantoor.Zie ook: