Documentatie‎ > ‎

Opstart stap 4: zakelijke versus privé transacties

Het komt bij elke ondernemer en onderneming wel eens voor dat zakelijke transacties en privétransacties door elkaar lopen. Op zich hoeft dat voor Yuki geen probleem te zijn, maar het is raadzaam om zoveel mogelijk alleen de zakelijke transacties aan Yuki aan te bieden. Enkele tips om dat beter te regelen:

  • Open een aparte bankrekening voor je zakelijke uitgaven en betaal zoveel mogelijk je zakelijke transacties van die rekening en je privétransacties van je privérekening.
  • Vraag daar ook een zakelijke bankpas op aan. Denk ook bij het pinnen na of het om een zakelijke of privétransactie gaat.
  • Werk je veel met een creditcard, vraag dan ook een aparte zakelijke creditcard aan.
  • Gebruik je je creditcard maar zelden voor zakelijke transacties, stuur dan enkel de rekeningen (facturen en bonnetjes) voor zakelijke uitgaven op en vermeld daarop dat je die privé betaald hebt.
Zijn er meerdere firmanten of partners die wel eens privé-uitgaven of privéonttrekkingen van de zakelijke bankrekening doen, vermeld dan duidelijk in de omschrijving voor wie dit was.

Het is niet altijd goed te bepalen of bepaalde uitgaven zakelijk of privé zijn. Yuki hanteert daarom de regel dat alle bonnetjes en facturen die je aanlevert, zakelijk zijn. Yuki zal ze dan ook als zodanig boeken. Mocht je accountant of fiscaal adviseur achteraf van mening zijn dat de kosten niet als zakelijk aan te merken zijn, dan kan hij of zij ze eenvoudig weer als privé aanmerken.