Documentatie‎ > ‎

Opstart stap 2: startdatum van administratie bepalen

Eén van de vragen die gesteld wordt, betreft de start van de administratie. Het is belangrijk die datum zorgvuldig in te vullen.


Yuki verwerkt enkel hele boekjaren. Dus als je aan Yuki de administratie uitbesteedt, doe je dat voor een heel boekjaar.

Jonge ondernemingen

Heb je een net gestarte onderneming dan ligt het voor de hand dat Yuki de administratie vanaf het begin voert. Voer dan het jaar in waarin je de onderneming bent gestart. Voorbeeld: je bent in oktober 2017 een onderneming gestart. Vul dan in dat Yuki vanaf 2017 je boekhouding moet bijhouden.

Ondernemingen die al langer dan één jaar bestaan

Bestaat je onderneming al langer en heb je eerdere boekjaren op een andere manier gevoerd, geef dan aan wat het eerste boekjaar is dat Yuki moet voeren. Belangrijk is dan dat je ons zo snel mogelijk gegevens verstrekt over de situatie aan het begin van het boekjaar. Hier komen we later nog op terug.

Snel nog een vorig boekjaar verwerken

Je kunt Yuki ook vragen alsnog met terugwerkende kracht een boekjaar voor je te boeken. Het is dan wel noodzakelijk dat je nog over alle relevante documenten betreffende dat boekjaar beschikt.

Ondernemingen met een gebroken boekjaar

Als er (bij hoge uitzondering) sprake is van een gebroken boekjaar, geef dan het jaar in waarin het boekjaar gestart is. Voorbeeld: je bedrijf heeft een gebroken boekjaar van juli tot en met juni. Als je wil dat Yuki de administratie voert voor het jaar dat begonnen is op 1 juli 2016 en eindigt op 30 juni 2017, vul dan boekjaar 2016 in.

Administratie pas volgend jaar opstarten

Als je een boekjaar al vrijwel volledig hebt gevoerd in een ander systeem dan is het wellicht beter dat jaar eerst af te maken in dat systeem en pas het volgende jaar over te stappen op Yuki boekhouden. We kunnen dan het domein al voor je klaarzetten en je kunt al allerlei andere toepassingen gebruiken.

Start van de eerste btw-aangifte die Yuki moet verzorgen

Yuki verzorgt ook je btw-aangifte. Je kunt er echter ook voor kiezen dat zelf te doen of het door je accountant of boekhouder te laten doen. Geef daar waar het gevraagd wordt op of Yuki je btw-aangifte moet verzorgen en zo ja, vanaf welke aangifte je dat wenst.