Documentatie‎ > ‎

Nieuw MT940 formaat Rabobank

Twee verschillende MT940 formaten


Afbeelding toevoegen
Sinds april 2013 biedt de Rabobank een nieuw bankformaat aan, namelijk MT940 Structured. Als Rabobank klant is het nu mogelijk om twee verschillende MT940 formaten te downloaden. Deze bankbestanden kun je uploaden in Yuki om je bankafschriften mee bij te werken in jouw boekhouding.

Voorkom uploaden van beide formaten


Het verschil tussen het oude en nieuwe Rabo MT940 bankformaat zit hem in de omschrijving van de afschriftregels. Dezelfde bankregel heeft in beide formaten een andere omschrijving. De Yuki software bepaalt aan de hand van de datum, omschrijving en bedrag van een afschriftregel of hij een regel kan vinden met dezelfde gegevens. Is dat het geval dan slaat Yuki de regel over, wijkt één van de gegevens af dan wordt de regel geïmporteerd in de boekhouding. Hier ontstaat een probleem in Yuki. Hieronder leggen we uit waar en wanneer het precies fout gaat.


Voorbeeld


Stel dat je twee keer een bankbestand uploadt in Yuki met een overlappende periode en met een verschillend MT940 formaat.
Dan kan het zijn dat er dubbele afschriftregels in Yuki komen. Normaliter zou de Yuki software deze regels dus automatisch filteren maar omdat de omschrijving van de afschriftregels in beide MT940 formaten afwijkt, ziet Yuki deze als uniek en boekt ze ook als zodanig. Zie onderstaand voorbeeld:

Omschrijving in het electronisch afschrift met de nieuwe MT940 indeling:
  • Batch-id: 280101: Voor comprimeren: 12 posten Crediteurenbetaling Internetbankieren

Omschrijving in het electronisch afschrift met de oude MT940 indeling:
  • Voor comprimeren: 12 posten Crediteurenbetaling Internetbankieren

Yuki importeert nu beide afschriftregels in de boekhouding en zo ontstaat er een onjuiste weergave van jouw bankafschriften en saldo.

LET OP!
Upload daarom consequent hetzelfde MT940 formaat in de boekhouding!

LET OP!

Per 1 juli ondersteunt Yuki alleen nog maar het nieuwe MT940 Structured formaat.


Zie ook: