Controle proef- en saldibalans (jaarwerk)

Voor gebruikers in de Backoffice rol (Controller) of in de Rol Externe Accountant is het mogelijk vanuit de Proef- en saldibalans alle (gebruikte) grootboekrekeningen stuk voor stuk te controleren. Om dit te doen zijn de volgende stappen nodig. De 'Controle status' wordt alleen zichtbaar indien er één administratie is gekozen en niet het huidige boekjaar. De controle kolommen worden alleen getoond als een administratie is geblokkeerd.

De controle bestaat uit de volgende stappen:
  • Administratie blokkeren
  • Grootboekrekeningen controleren
    • Opmerkingen ingeven / markeren als gecontroleerd
    • Bijlagen bewerken
    • Controle status
    • Historie bekijken.
  • Administratie afsluiten.

Administratie blokkeren

Om grootboekrekeningen te controleren zal een administratie geblokkeerd moeten worden. Kies daarvoor het boekjaar (of een andere periode) dat gecontroleerd moet worden met behulp van de datumselectie. Er verschijnt een knop met een slot om de boekhouding te blokkeren. Klik hierop om de administratie te blokkeren (voor gebruikers zonder de rol 'Externe accountant of 'Backoffice Controleur'). Het geselecteerde boekjaar wordt geblokkeerd.

Afbeelding toevoegen

Grootboekrekeningen controleren

Zodra een administratie is geblokkeerd, verschijnen er vier extra kolommen achter elke grootboekrekening:

Afbeelding toevoegen

Opmerkingen ingeven / markeren als gecontroleerd

Via het tekstballon icoontje kan in een apart scherm een opmerking ingegeven worden. Ook kan de grootboekrekening als gecontroleerd gemarkeerd worden.

Afbeelding toevoegen

Bijlagen bewerken

Via het document icoontje kunnen bijlagen gekoppeld worden aan een grootboekrekening. Hier kunnen bijvoorbeeld documenten over een lening of Activastaat gekoppeld worden.

Afbeelding toevoegen

Controle status

In de derde kolom wordt zichtbaar of een grootboekrekening als gecontroleerd is gemarkeerd.

Historie bekijken

Wanneer eerdere opmerkingen zijn ingegeven kunnen deze via de historie worden weergegeven. Ook die van voorgaande jaren worden getoond.

Afbeelding toevoegen

Administratie afsluiten

Zodra alle grootboekrekeningen gecontroleerd zijn kan de administratie worden afgesloten. Dit doe je door nogmaals op het 'slotje' te klikken.

Afbeelding toevoegen