Documentatie‎ > ‎

OCR herkenningsregels

Yuki herkent bij aangeleverde documenten automatisch diverse gegevens door gebruik te maken van OCR. OCR staat voor Optical Character Recognition of in het Nederlands, optische tekenherkenning (het uitlezen van tekst uit een afbeelding).

Op basis van deze gegevens wordt onder andere het document type en de relatie van een document bepaald. Dit levert niet altijd het gewenste resultaat op. Om de automatische verwerkingsgraad verder te verbeteren is het mogelijk lokale OCR herkenningsregels aan te maken. 

LET OP!
Alleen de backoffice kan OCR herkenningsregels aanmaken.

Een document herkenningsregel maak je aan op basis van OCR data die gevonden wordt in een document.
Rechts boven in het boekingsscherm in Yuki vind je de 'OCR details' en de 'OCR match rules' (herkenningsregels).Klik je op OCR details toont Yuki de in de scan of PDF gevonden OCR tekst.Wil je een herkenningsregel aanmaken dan dien je een unieke tekstregel te zoeken en deze volledig te kopiëren.
Nu sluit je het OCR tekst scherm en klik je rechts in je scherm op 'OCR match rules'. In dit scherm maak je de werkelijke herkenningsregel aan voor het betreffende document. 
Je plakt nu de gekopieerde tekst in het eerste OCR data veld (OCR data 1).
Vervolgens geef je rechts in je scherm onder 'Resultaat' aan om wat voor soort document het gaat en aan welke relatie dit moet worden gekoppeld. Indien de gevonden OCR gegevens overeenkomen met de ingevoerde OCR data in de herkenningsregel zal het gekozen resultaat worden toegepast. De documentsoort zal worden aangepast, als de 'relatie' is ingevuld zal de betreffende relatie worden gekoppeld en de standaard boekingswaardes** zullen worden ingevuld.


Overige Criteria


De overige velden worden als en-en criteria toegepast. Het invoeren van meerdere criteria zal de resultaten uit de herkenningsregel verkleinen.

OCR data 1 / 2 / 3

In de OCR data velden kunnen critieria ingevoerd worden waarmee bepaald wordt of het document in aanmerking komt voor de herkenningsregel.
Gebruik de gehele regel van de gevonden data in de OCR details. Dus geen gegevens weg laten die in de gehele regel worden gevonden.

KvK-nummer

In dit veld is het mogelijk een KvK-nummer als criteria mee te geven. 

Btw-nummer

In dit veld is het mogelijk een btw-nummer als criteria mee te geven. 

Website

In dit veld is het mogelijk een website als criteria mee te geven.

IBAN

In dit veld is het mogelijk een IBAN als criteria mee te geven.

Prioriteit

Door de prioriteit in te stellen is het mogelijk bepaalde herkenningsregels voorrang te geven op andere herkenningsregels. Bijvoorbeeld als er gebruik wordt gemaakt van meerdere herkenningsregels met gedeeltelijk dezelfde data criteria.


Resultaat


Documentype

Er moet één van de zes documenttypen gekozen worden als resultaat van de herkenningsregel. De beschikbare documenttypen zijn:
  • Inkoopfactuur 
  • Verkoopfactuur 
  • Bankafschrift 
  • Salarisstrook 
  • Aangifte loonheffing 
  • Declaratie. 

Relatie

Als hier een relatie wordt geselecteerd, dan wordt het document gekoppeld aan de ingevoerde relatie. 

Dossier  

Hier kan een dossier code worden toegekend aan een document
Lokale herkenningsregels kunnen gevonden worden bij OCR match rules: 

Om een overzicht te bekijken van alle OCR herkenningsregels in een domein open je de module 'Archief' en klik je links in je scherm op 'Herkenningsregels'.** De 'standaardwaarde' van een relatie zijn de boekingsgegevens van eerder door de backoffice geboekte documenten van de betreffende relatie. Je vindt deze gegevens onder relaties, vervolgens links in de kolom vanuit de relatiekaart.
Zie ook: