Herwaarderen bankrekening of openstaande factuur (in vreemde valuta)

In Yuki kun je bankrekeningen in vreemde valuta aanmaken of facturen in vreemde valuta verwerken.
Tijdens het afsluiten van het boekjaar (jaarwerk) moet de proef- en saldibalans worden gecontroleerd. Deze controle houdt o.a. ook in dat elke grootboekrekening, indien nodig, moet worden geherwaardeerd. Hieronder vallen de herwaardering van het saldo op een vreemde valuta rekening én de openstaande facturen in vreemde valuta
op de grootboekrekeningen 'Crediteuren' en/of 'Debiteuren'.

Herwaarderen saldo vreemde valuta rekening

Het saldo van een vreemde valuta rekening kan eenvoudig geherwaardeerd worden in Yuki. Via de proef- en saldibalans kan de grootboekkaart met de transacties van de desbetreffende vreemde valuta rekening worden geopend.

Om een vreemde valuta rekening te herwaarderen klik je bovenin je scherm op de knop 'Herwaarderen' of onderin je scherm op 'Herwaarderen' in het pop-up menu.

Het volgende scherm wordt geopend:

Als herwaarderingsdatum wordt de einddatum van de geselecteerde periode in de grootboekkaart gebruikt. Het saldo in vreemde valuta wordt omgerekend met de bekende koers op die datum. Wanneer je op de knop 'OK' klikt wordt een memoriaalboeking aangemaakt die het saldo (in standaard valuta) zoals het op dat moment bekend is, corrigeert naar het saldo volgens de bekende koers op de gegeven datum.

Voorbeeld memoriaalboeking

Herwaarderen openstaande factuur in vreemde valuta

Het is mogelijk om van elke factuur het openstaande bedrag te herwaarderen. Dit kan alleen wanneer er aan de factuur nog geen andere transacties zijn gematcht.

Om het openstaande bedrag te herwaarderen klik je in een geopende factuur op de knop 'Factuurbewerkingen' bovenin je scherm.

In het nu geopende scherm klik je in het menu op 'Herwaarderen':

Het volgende scherm wordt geopend:

Als herwaarderingsdatum wordt de einddatum van het boekjaar gebruikt. Het saldo in vreemde valuta wordt omgerekend met de bekende koers op die datum. Wanneer je op de knop 'Bevestigen' klikt wordt er een memoriaalboeking aangemaakt die het oorspronkelijke factuurbedrag (in standaard valuta) corrigeert naar het saldo volgens de bekende koers op de gegeven datum.

Voorbeeld memoriaalboeking