Grootboekkaart en nabewerkingsfuncties

De grootboekkaart

Yuki heeft diverse extra functies ontwikkeld om snel grootboekkaarten en openstaande posten (crediteuren, debiteuren, RC personeel etc.) te controleren en wijzigingen aan te brengen.

Je moet dan als gebruiker wel de rol 'Portaal backoffice', 'Externe accountant' of 'Financiële administratie' hebben.

Een grootboekkaart open je vanuit de proef- en saldibalans, het rekeningschema  of door in een geopend verwerkt document te klikken op de grootboekrekening.

De grootboekkaart kan worden getoond met of zonder een schermvoorbeeld van het document. Afhankelijk van de weergave zijn er verschillende extra opties beschikbaar.

Daarnaast beschikt elke grootboekkaart over een aantal nabewerkingsfuncties voor facturen, banktransacties en de grootboekkaart (totaalsaldo).

De grootboekkaart van openstaande posten (crediteuren, debiteuren of RC personeel) bevat eigen specifieke nabewerkingsfuncties voor facturen en/of banktransacties.

Grootboekkaart met schermvoorbeeld

Een grootboekkaart wordt standaard geopend met een schermvoorbeeld rechts in je scherm.

Met schermvoorbeeld kun je vanuit de grootboekkaart:
  • de btw controleren (alleen bij grootboekkaart omzet of kosten). Het paarse bolletje geeft aan welke btw is geboekt.

• de afschrijvingen en activastaat opvragen (alleen bij grootboekkaart onder materiële en immateriële activa)

• de renteberekening opvragen (alleen bij grootboekkaart onder overige schulden).

Grootboekkaart zonder schermvoorbeeld

Zonder schermvoorbeeld heb je bovenin je scherm de volgende extra opties:
  • Groeperen per maand, jaar, artikel of relatie

• Online versie, afdrukbare versie of print versie (uitgebreid)

Nabewerkingsfuncties

Afhankelijk van het type grootboek zijn er verschillende nabewerkingsfuncties beschikbaar voor facturen, banktransacties en de grootboekkaart.

Bewerkingsfuncties voor facturen (potloodje achter regel)

De bewerking van facturen wordt uitgebreid beschreven op de helppagina Factuurbewerkingen

Bewerkingsfuncties voor banktransacties (potloodje achter regel)

• Naar voorgaand jaar verplaatsen: Kosten of omzet geheel naar vorig jaar boeken.
  • Naar volgend jaar verplaatsen: Kosten of omzet geheel naar volgend jaar boeken.
  • Grootboekrekening wijzigen:  Als een banktransactie bijv. op rekening '23020 Vraagposten' of op een verkeerde rekening is geboekt, kun je zelf snel de grootboekrekening aanpassen.
  • Dossier aanpassen: Wanneer de module 'Yuki dossiers' is geactiveerd kan deze banktransactie worden toegewezen aan een ander dossier.

Nabewerkingsfuncties voor grootboekkaart (potloodje achter totaalsaldo)

LET OP!
De nabewerkingen voor de grootboekkaart kunnen ook allemaal worden geboekt als eindejaarscorrectie.

• Naar andere rekening verplaatsen: Het totaalsaldo wordt verplaatst naar een andere grootboekrekening.

LET OP!

De facturen en transacties blijven op dezelfde grootboekrekening staan.

Je ziet dat het totaalsaldo van de grootboekkaart op 0,00 euro staat en er bovenin de grootboekkaart een memoriaalboeking is toegevoegd. Deze memoriaalboeking ziet er als volgt uit:

• Transactie toevoegen: Snel een memoriaal transactie aan de grootboekkaart toevoegen (bijv. nog te verwachten kosten).

• Saldo aanpassen: Het totaalsaldo wordt aangepast door een boeking van het verschil met het nieuwe saldo (bijv. omrekening vreemde valuta, verwachte voorraad etc.).

Openstaande posten

Om de openstaande posten (crediteuren, debiteuren of RC personeel) te controleren en te wijzigen kun je gebruik maken van een aantal specifieke nabewerkingsfuncties voor facturen en banktransacties.

Nabewerking van factuur

Yuki ondersteunt de volgende nabewerkingen voor een factuur (potloodje achter regel):
  • Toon detailsDe boekingen die aan de factuur zijn gekoppeld worden getoond.
  • MatchHet matching scherm wordt geopend, de factuur kan eventueel worden gematcht met banktransactie.
  • Afschrijven naar betalingsverschillen: Het openstaand saldo wordt afgeschreven naar rekening '45900 Betalingsverschillen'.
  • Saldo afboeken: Saldo van openstaande factuur wordt op geselecteerde grootboekrekening afgeboekt.
  • Wijzig betaalwijze: Selecteer een andere betaalwijze zoals overschrijving (verplicht om bankrekening te selecteren) incasso, pinpas, creditcard of uit privé (verplicht om relatie te selecteren die factuur uit privé heeft betaald).

Nabewerking van banktransactie

Yuki ondersteunt de volgende nabewerkingen voor een banktransactie (potloodje achter regel):
  • Handmatig boeken: Banktransactie handmatig op grootboekrekening (zonder btw) boeken.
  • Matchen: Het matching scherm wordt geopend, de banktransactie kan eventueel worden gematcht met factuur.
  • Saldo afboeken: Restant saldo van banktransactie wordt op geselecteerde grootboekrekening afgeboekt.