Documentatie‎ > ‎

Document scan richtlijnen

Om een gescand document op de best mogelijke manier automatisch te verwerken zijn de volgende richtlijnen opgesteld om dit bereiken. Voor zover mogelijk zijn deze richtlijnen verwerkt in de Yuki ScanWizard.


Resolutie: 300 dpi


Document moeten gescand worden op 300 dots per inch (DPI). De kwaliteit van karakterherkenning neemt significant af wanneer lagere resoluties worden gebruikt. Ook het gebruik van hogere scan resoluties zal de kwaliteit van karakterherkenning niet verbeteren.

Kleuren: scan in kleur


Document moeten in kleur gescand worden. Behalve dat dit de automatische herkenning van documenten ten goede komt, ziet dit er simpelweg beter uit wanneer een document bekeken wordt. Ook het maken van een kleurenkopie is op deze manier mogelijk.

Oriëntatie: scan zo recht mogelijk


Documenten moeten zo recht mogelijk ingescand worden. Hoewel de automatische documentverwerking de mogelijkheid heeft om documenten 'recht te zetten' zal dit meestal nadelige gevolgen hebben op de kwaliteit ervan.

Formaat: bij voorkeur JPEG


Bij voorkeur moeten de aangeleverde scans opgeslagen zijn als JPEG-bestand met een kwaliteit van 80%. Dit zijn relatief kleine bestanden met een hoge kwaliteit.


Veelgemaakte fouten


Hieronder een lijst met fouten die in de praktijk nog wel eens gemaakt worden:
  • Foto's maken van documenten. Tenzij de foto's met een statief gemaakt zijn met voldoende belichting zullen de foto's meestal niet geschikt zijn voor automatische verwerking (De vouwen en kreukels in het document zijn namelijk veel duidelijker aanwezig wanneer een foto wordt gemaakt van een document).
  • Meerdere documenten tegelijk inscannen. Bijvoorbeeld wanneer meerdere kleine kassabonnen ingescand worden, of wanneer het betaalbewijs samen met een inkoopfactuur ingescand wordt (waardoor een deel van de factuur afgedekt wordt).
  • Verschillende documenten in één enkele PDF-file aanleveren.


Scanner ondersteuning


Scanners die ondersteund worden door de ScanWizard

Als algemeen uitgangspunt geldt dat de scanner WIA of TWAIN moet ondersteunen om gebruikt te kunnen worden vanuit yuki. Scannen vanuit yuki betekent dat de Scan Wizard werkt. Andere scanners kunnen dan nog steeds goed werken maar het scannen moet dan naar de harddisk worden gedaan om daarna de bestanden te 'uploaden'.


Browser ondersteuning


Internet explorer

De eerste keer dat je de knop 'Scannen' gebruikt dient er eerst een kleine toepassing op je computer geïnstalleerd te worden. Volg de instructies op je scherm. 

Chrome
De Chrome browser ondersteunt de ScanWizard niet, wil je deze toch in Chrome gebruiken dan dien je de extensie 
ClickOnce for Google Chrome te installeren. Hier vind je de link.

LET OP!
ClickOnce for Google Chrome is een extensie van een' derde partij'. Yuki kan hier geen support op geven.Zie ook: