Documentatie‎ > ‎Boekhouding‎ > ‎

Aanmaken van verkoopartikelen

Voordat je verkoopfacturen kunt aanmaken in Yuki, moet je eerst verkoopartikelen aanmaken. Vanuit dit overzicht kun je ook je prijslijst(en) en prijsovereenkomsten (prijsafspraken met klanten) bekijken.

LET OP!
Elk artikel is opgenomen in een prijslijst binnen een administratie. Alle aangemaakte verkoopartikelen in een domein kunnen worden geactiveerd in elke prijslijst binnen dat domein.
Je kunt de importfunctionaliteit gebruiken voor het importeren van verkoopartikelen die nog niet aanwezig zijn in het domein, voor een uitgebreide beschrijving zie Importeren en/of exporteren van verkoopartikelen in prijslijst.

Open de module 'Verkoop' en klik links in je scherm op 'Verkoopartikelen'. Het volgende scherm wordt geopend:

Klik op de knop 'Prijslijsten' bovenin je scherm om je prijslijst(en) te bekijken, door te klikken op de knop 'Prijsovereenkomsten' zie je alle klanten waarmee je een individuele prijs hebt afgesproken.

De kolommen in het overzicht, behalve de kolom 'Tags', kunnen aflopend of oplopend worden gesorteerd.

Aanmaken van verkoopartikel

Klik op de knop 'Verkoopartikel' om een nieuw verkoopartikel aan te maken. Wanneer je na het invoeren van de gegevens van het verkoopartikel op de knop 'Bewaren' klikt wordt het artikel toegevoegd aan de standaard prijslijst.

Omschrijving
Dit is de omschrijving die zichtbaar gemaakt kan worden op de factuur. De omschrijving kan tijdens het invoeren van de factuur nog worden aangepast. Het is ook mogelijk de Engelse, Franse of Spaanse omschrijving in te voeren door te klikken op het icoon achter dit veld. Indien er wordt gekozen voor een Engelse, Franse of Spaanse factuur lay-out zal deze omschrijving worden gebruikt.

Referentie

De referentie is de artikelcode. Deze kan gebruikt worden om te zoeken naar het artikel of om ze snel in te kunnen voeren. De referentie kan niet op de factuur afgedrukt worden. Bij het aanmaken van het aan de verkoopfactuur gekoppelde UBL document, wordt de referentie opgeslagen in het 'Sellersitemidentification' veld.

Administratie

Als je meer dan één administratie in je domein voert, moet je hier aangeven in welke administratie dit artikel gebruikt wordt. Een artikel kan via de prijslijsten ook in andere administraties gebruikt worden.

Prijslijst (indien er meerdere prijslijsten aanwezig zijn)

Als je diverse prijslijsten hebt gedefinieerd, kun je hier aangeven aan welke prijslijst je dit artikel wilt toevoegen. Een artikel kan later in meerdere prijslijsten opgenomen (geactiveerd) worden.

Verkoopprijs

Hier vul je de standaard verkoopprijs van het artikel in. Of dit de prijs exclusief of inclusief btw is wordt bepaald door de prijslijst waarin het verkoopartikel wordt opgenomen. Standaard is de prijslijst exclusief btw, dus is ook de prijs die je hier invult exclusief btw.

Btw-percentage

Vul hier in welk btw-percentage normaal gesproken op dit artikel van toepassing is. Dat zal meestal 21%, 6% of 0% zijn.

Grootboek

Vul hier in op welke grootboekrekening de omzet van dit artikel door Yuki geboekt moet worden.

Leverancier
Selecteer hier de externe leverancier waar het artikel wordt ingekocht.

Tags
Aan een verkoopartikel kun je één of meerdere tags koppelen zodat het verkoopartikel makkelijk te identificeren en terug te vinden is in Yuki.

Afbeelding
Selecteer hier de afbeelding van het verkoopartikel door het desbetreffende bestand te zoeken en te selecteren op je harde schijf.

Notities
In dit veld kun je eventueel interne notities over het artikel vastleggen.

Standaard tekstregel
Deze wordt gebruikt om de tekstregel te vullen als het artikel wordt geselecteerd in een verkoopfactuur.