Markeren/afletteren van grootboekrekeningen

Om beter zicht te krijgen op de verklaring van het openstaande saldo van een rekening heeft Yuki v
oor een beperkt
aantal tussenrekeningen (betalingen onderweg, tussenrekeningen pinbetalingen, creditcardbetalingen,
ideal betalingen en online betalingen) een ingebouwde functie om transacties af te letteren.

Er is nu ook een algemene markeer tool die op elke willekeurige rekening gebruikt kan worden.
Deze algemene functie kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden:
  • Transacties afletteren om het openstaande saldo te verklaren;
  • Transacties markeren omdat ze speciale aandacht behoeven;
  • Transacties markeren die bij elkaar horen;
  • Transacties snel even markeren om een totaal te berekenen.
De tool is beschikbaar per domein, voor de backoffice en voor gebruikers beide kunnen regels in de tool markeren en hebben inzicht in de gemarkeerde transacties.

Klik op de afbeelding voor een interactieve demo!
Afletter / markeer demo!

Waar vind je de functie?  1.

Op het moment dat je een grootboekkaart op het scherm hebt staan, zie je in het linker menu een keuze "Afletteren".
Deze keuze brengt je naar dezelfde grootboekkaart maar dan met alle afletterfuncties.

Functies in de actiebalk.  2.

1.                                       2.            3.            4.              5.                         6.

Van links naar recht zijn er de volgende functies:
  1. Kiezen van periode;
  2. Switchen tussen transactieview of openstaande posten view;
       - De transactie view toont alle regels,  gemarkeerd en ongemarkeerd
       - De Openstaande posten view toont alleen de ongemarkeerde regels
  3. Dé-markeer alle transacties in de geselecteerde periode die een gekozen kleur hebben;
  4. In bulk markeren van alle ongemarkeerde transacties in de gekozen periode;
  5. Tonen van preview van document;
  6. Configureren van kleuren en label namen.

Starten met markeren 3.

1. Om te markeren, kies je eerst een kleur. Doe dat door te klikken op de markeerstift die rechts onderin het overzicht staat.
  2. Je kunt kiezen uit 5 kleuren. Om weer te wissen klik je op de witte markeerstift met het kruisje.

3. Selecteer de juiste periode. Als je transacties wenst af te letteren om zo het openstaande saldo te bepalen, dan begin je het beste bij het oudste boekjaar en werk je per boekjaar.

4. Nadat je een kleur gekozen hebt, klik je op de regels die je wenst te markeren met die kleur. De regel krijgt dan deze kleur. Onderin het scherm wordt een totaal bijgehouden van alle regels met die kleur. Je kunt eventueel ook verschillende kleuren door elkaar gebruiken.

5. Je kunt ook met de pijltjestoetsen op je toetsenbord door je regels lopen en met de spatiebalk de geselecteerde regel markeren met de gekozen kleur.

6. Om een regel te dé-markeren kun je een tweede keer op de regel klikken, of je kiest eerst voor de witte dé-markeer stift met het kruisje. Om in één keer alle regels van eenzelfde kleur (in de geselecteerde periode) te de-markeren kun je de betreffende knop in de actiebalk gebruiken.
Configureren van kleuren en label namen

In het configuratievenster kun je de standaard namen en kleuren van de labels aanpassen.

Je kunt de namen eenvoudig aanpassen door de tekst te selecteren en aan te veranderen.
Door op het gekleurde vakje voor het label te klikken kun je de kleur van het label aanpassen.

De standaard marker instellingen zijn de instellingen voor de labels voor alle grootboekrekeningen.
Wil je graag per grootboekrekening de naam van de gebruikte labels aanpassen, dan kun je in het grootboek onderaan de balk de tekst het betreffende label selecteren en aanpassen.

Als je klaar bent met markeren, klik je op 'Transacties' om naar de standaard transactie weergave van het grootboek terug te schakelen. Vervolgens kun je in een volgend grootboek de markeertool weer inschakelen.