Batchverwerking banktransacties

Binnen Yuki bestaat de mogelijkheid om meerdere banktransacties tegelijkertijd te verwerken. Dit heet 'batchverwerking'.

LET OP!
Een batchverwerking is in Yuki in principe een éénmalige handmatige actie.

Je gaat naar de batchverwerking door in de workflow 'Te verwerken banktransacties' bovenin je scherm te klikken op 'Batchverwerking'.

Het nu geopende scherm is verdeeld in twee delen. In het bovenste gedeelte vul je de criteria in van de verwerking, in het onderste gedeelte zie je de transacties die aan de criteria voldoen.

Zoek (criteria)

Grootboek: Alle banktransacties die zijn geboekt op deze grootboekrekening.
Relatie: Alle banktransacties die zijn gekoppeld aan deze relatie.
Eigen bankrekeningGeef hier aan of de transactie van een specifieke bankrekening of kas afkomstig moet zijn. Als je dit leeg laat mag de transactie van alle rekeningen en kassen afkomstig zijn.
Vanaf Datum ... Tot ...: Geef hier aan binnen welke grenzen een datum moet liggen.
Vanaf Bedrag ... Tot ...: Geef hier aan binnen welke grenzen het bedrag moet liggen. Deze bedragen zijn altijd positief.
Omschrijving: Als criterium kun je zoeken naar trefwoorden uit de omschrijving. Standaard is dat de omschrijving het trefwoord bevat zoals je dat in het criterium definieert. Ook delen van een woord in de omschrijving worden zo herkend.
TegenrekeningBij een banktransactie is dit de bankrekening waar de uitgaande betaling naar is overgemaakt of de inkomende betaling van afkomstig is. Bij een kastransactie is dit afhankelijk van de code die de kas meegeeft.
Naam tegenrekeningDit is de naam van de tegenpartij (klant of leverancier)
TypeDit zijn typen transacties die al in het afschrift door de bank worden meegegeven. Voorbeeld van typen zijn: bankkosten, incasso etc.
Af / BijGeef aan of het een bijschrijving of afschrijving moet zijn óf alle transacties mag zijn.
Backoffice status: Alle open bankafschriftregels, alle afschriftregels die in behandeling zijn of alle afschriftregels.

In het volgende voorbeeld gaan we de transacties van de pinbetalingen in één keer verwerken. Je voert als criteria in het veld 'Omschrijving' 'AFREKENING PIN' in en klikt vervolgens op de knop 'Zoek'.

Je ziet nu alleen de transacties in je scherm met in de omschrijving de tekst 'AFREKENING PIN'.

Alle te verwerken banktransacties kunnen nu in een batch worden verwerkt (lees vervangen).

LET OP!
Wanneer je één of meer te verwerken banktransacties wilt uitsluiten van de batchverwerking verwijder je het vinkje voor de desbetreffende banktransactie(s).

Vervangen

Je geeft hier aan hoe de banktransacties in deze batch verwerkt moeten gaan worden in Yuki. Daarbij kan je ook aangeven of deze banktransacties in de toekomst wel of niet automatisch worden afgehandeld door Yuki.

Grootboek: Selecteer hier de grootboekrekening waarop te verwerken banktransacties geboekt moeten worden. Dat kan een omzetrekening, een kostenrekening of een balansrekening zijn. Je kunt niet direct op een andere bankrekening of kasrekening boeken.

LET OP!
Als je kiest voor een omzet- of kostenrekening dan kun je tevens aangeven welke btw hierop van toepassing is.

RelatieKies een bestaande relatie waar deze te verwerken banktransacties op geboekt moet worden.
Afhandelen: Selecteer dit vakje wanneer de te verwerken banktransacties na de verwerking ook meteen moeten worden afgehandeld. Ze komen dan niet meer in de workflow 'Te verwerken banktransacties' terecht.

De knop 'Herkenningsregel opslaan & verwerken' kan je gebruiken om de ingevoerde batchverwerking (Zoek criteria en Vervangen) te bewaren als een bank herkenningsregels.

Je selecteert nu in het veld 'Grootboek' '23300 Tussenrekening pinbetalingen’ en klikt op de knop 'Verwerken'.

Klik op de knop 'OK' in de melding of je zeker weet dat je de bankafschriftregels wilt verwerken.

Het scherm gaat nu weer terug naar de workflow 'Te verwerken banktransacties'. Je ziet dat alle transacties met de omschrijving ’AFREKENING PIN’ geboekt zijn op ’Tussenrekening pinbetalingen’. Je hoeft deze transacties nu alleen nog af te handelen op de manier zoals je gewend bent.