Aanmaken van verkoopfacturen

In Yuki is het mogelijk om handmatig verkoopfacturen aan te maken en deze vervolgens te e-mailen naar je klanten. Moet je sommige facturen regelmatig naar dezelfde klanten versturen dan kan je periodieke facturen instellen die Yuki automatisch zal klaarzetten om te worden verstuurd naar je klanten.

Er zijn twee manieren om een nieuwe verkoopfactuur aan te maken:
  • Open de module 'Verkoop' en klik links in je scherm op 'Nieuwe factuur'.
  • Open de module 'Relatiebeheer', open de relatiekaart waarvoor je een verkoopfactuur wilt aanmaken en klik vervolgens bovenin je scherm op de knop 'Nieuwe verkoopfactuur'.

Het volgende scherm wordt geopend:

Na het invoeren van de factuurgegevens klik je op de knop 'Bewaren' om de verkoopfactuur op te slaan. Vervolgens moeten de artikelen (factuurregels) op de verkoopfactuur worden toegevoegd.

LET OP!
Om een aangemaakte verkoopfactuur als basis te laten dienen voor te versturen periodieke facturen klik je in de geopende factuur op de knop 'Periodieke factuur'.

Factuurgegevens

Relatie
Selecteer de klant (relatie) voor wie de verkoopfactuur is bestemd.

LET OP!
De klantspecifieke betalingstermijn, prijslijst en factuur lay-out worden automatisch ingevuld indien deze aanwezig zijn op de relatiekaart van de klant.

Contactpersoon
Selecteer een relatie als contactpersoon van een klant.
Indien er op de relatiekaart van de klant een hoofdcontactpersoon is ingevoerd wordt deze hier automatisch ingevuld.

Adresgegevens
Deze gegevens worden automatisch ingevuld wanneer deze zijn ingevoerd op de relatiekaart van de geselecteerde klant.

Btw-nummer
Het btw-nummer wordt automatisch ingevuld wanneer deze is ingevoerd op de relatiekaart van de geselecteerde klant.

Dossier
Selecteer het dossier waaraan deze verkoopfactuur moet worden toegevoegd.

Administratie
Selecteer de administratie waarin de verkoopfactuur moet worden verwerkt.

Betalingstermijn / Status
De betalingstermijn in dagen wordt overgenomen van de standaard Instellingen voor verkoopfacturen. Het aantal dagen kan hier echter handmatig worden gewijzigd. Bij versturen van de factuur wordt automatisch de juiste vervaldatum berekend, op basis van de factuurdatum.
De gebruikte betalingstermijn wordt bij de klant bewaard zodat je de volgende keer bij deze klant automatisch dezelfde betalingstermijn terugziet.

Prijslijst
Selecteer de juiste prijslijst voor de artikelen op de verkoopfactuur. Indien er op de relatiekaart van de klant een (klantspecifieke) prijslijst is ingevoerd wordt deze hier automatisch ingevuld.

Onderwerp
Voer het onderwerp van de verkoopfactuur in. Laat je dit veld leeg dan vult Yuki automatisch het onderwerp "Factuur voor ..." in.
Ook na het versturen of verwerken van de verkoopfactuur kan het onderwerp van de factuur nog worden aangepast.

Factuur lay-out
Selecteer de juiste lay-out voor de verkoopfactuur. Indien er op de relatiekaart van de klant een (klantspecifieke) factuur lay-out is ingevoerd wordt deze hier automatisch ingevuld.

Betaalwijze
Selecteer de juiste betaalwijze voor de verkoopfactuur.

Tags
Als je bij de verkoopfacturen die je in Yuki aanmaakt een tag opgeeft, kun je deze facturen per tag-groep verwerken. De facturen staan in het overzicht van te verzenden facturen dan bovenaan gegroepeerd per tag.

Ordernummer
Het is mogelijk om een PO/ordernummer te laten vermelden op de verkoopfactuur. Dit nummer zal automatisch ook op de UBL factuur worden vermeld.

Factuurregels

Op de verkoopfactuur moeten één of meerdere verkochte artikelen worden toegevoegd.

• Klik onder de kop 'Factuurregels' op het vergrootglas achter het veld 'Artikel'
  • Selecteer het artikel dat je wilt toevoegen op de factuur.

LET OP!
    Alleen de artikelen van de hierboven geselecteerde prijslijst worden getoond.

De gegevens van het artikel worden automatisch ingevuld op de factuurregel. Wijzig desgewenst het aantal, de prijs en/of de btw-code van het artikel.

• Klik op de knop 'Bewaren' achter de factuurregel. Het bedrag ex btw, het btw-bedrag en het bedrag incl. btw worden nu automatisch ingevuld.

• Om een tweede artikel toe te voegen klik je weer op het vergrootglas achter 'Artikel' op de tweede lege factuurregel.

Tijdens of na het toevoegen van artikelen kun je de volgende acties op een factuurregel uitvoeren:
  • Bewerken: wijzig de gegevens op de factuurregel
  • Tekstregel: een tekstregel wordt op de aangemaakte verkoopfactuur weergegeven onder de desbetreffende factuurregel.
  • Regel omhoog: factuurregels kunnen naar beneden en naar boven worden verplaatst
  • Verwijderen: verwijder de factuurregel op de verkoopfactuur.

Hiervoor klik je op het icoon met het potloodje aan het begin van de factuurregel.